index
 


     

Untitled DocumenteXTReMe Tracker

 

 

 

Untitled Document
 
 
Untitled Document

Editura Silvică se ocupă cu promovarea activității editoriale în cadrul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice - ICAS și, în general, cu publicarea de lucrări de interes din sfera silviculturii și a științelor mediului.


Scurt istoric al publicațiilor ICAS

Ca o componentă a activității de cercetare, preocupările editoriale sunt încă de la înființarea (ICEF - Institutul de Cercetări și Experimentațiuni Forestiere), primul volum de lucrări - "Analele ICEF" - fiind publicat în anul 1934
, imediat după înființarea Institutului; publicația a apărut constant până în anul 1989, cu o întrerupere în perioada celui de-al doilea război mondial. După anul 1948, publicațiile institutului au apărut grupate în serii (colecții) , editate cu regularitate până în 1990.

Toate aparițiile editoriale au fost publicate sub egida autorității publice centrale responsabile pentru silvicultură la acel moment (e.g. Ministerul Economiei Forestiere și al Materialelor de Construcții - Departamentul Silviculturii; Ministerul Silviculturii etc., respectiv Ministerul Apelor, Pădurilor, Mediului Înconjurător în anii 1990-1991), iar editarea materialelor s-a făcut, în marea majoritate, de către Redacția de Propagandă Tehnică Agricolă.

După anul 1991, Redacția de Propagandă Tehnică Agricolă și-a întrerupt activitatea, iar odată cu aceasta, și activitatea publicistică a ICAS s-a redus simțitor, seria I, a III-a și a IV-a întrerupându-și apariția în totalitate, iar seria a II-a apărând sporadic (două volume în perioada 1992-2001).

Consecință a modificării cadrului legislativ și instituțional privind activitatea editorială după 1990, în anul 1992 ICAS întreprinde demersurile necesare înființării Editurii Tehnice Silvice (ETS) și a funcționării acesteia în cadrul ICAS, reglementate prin avizul nr. 1477/22.11.1992 al Ministerului Culturii.

Aparițiile editoriale din perioada următoare nu sunt foarte numeroase, singura mențiune referindu-se la două reviste ce apar sub îngrijirea unor stațiuni din teritoriu; prima - "Bucovina Forestieră", editată de către Stațiunea ICAS Câmpulung Moldovenesc, a înregistrat o apariție neîntreruptă din anul 1993, în timp ce a doua - "Revista de Silvicultură și Cinegetică" - a apărut cu anumite discontinuități începând din anul 1998, cu sprijin din partea Stațiunii ICAS Brașov.

Activitatea editorială a Editurii Tehnice Silvice este revitalizată începând cu anul 2002, când Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, în urma solicitărilor adresate Ministerului Culturii și Cultelor și Bibliotecii Naționale a României obține avizul de funcționare și codurile ISBN și ISSN aferente. Odată cu reorganizarea din anul 2007, editura și-a schimbat denumirea în Editura Silvică.

 

 
Untitled Document
 
|
AUTORI
Cărţi publicate
 
SERII/COLECŢII
Periodice
Teze de doctorat
 
Subscrieţi cu adresa de email pentru a afla noutăţile editoriale de la Editura Silvică

Untitled Document

 

Copyright © 2013 Forest Research and Management Institute - ICAS. All rights reserved.